Macarons är ljuvligt goda men kan vara lite kluriga att baka.
Även för den mest inbitna tårtbakaren!
Tänkte försöka dela med mig av det recept som jag använder.
När man bakar macarons är det viktigt att vara noggrann med måtten.
Väg allting noggrannt och ha en termometer som visar exakt temperatur.
En godistermometer är att rekommendera men en digital ugnstermometer fungerar bra det med.
________________________________
60 g äggvita + 60 g äggvita
150 g mandel
150 g florsocker
35 g strösocker + 150 g strösocker
50 g vatten
________________________________
Skålla, skala och torka mandeln
Sila bort större bitar
Mät upp 60 g äggvita i två olika skålar
Vispa upp 60 g äggvita med 35 strösocker.
Koka samtidigt upp 150 g strösocker + 50 g vatten tills det når 118 grader celsius.
Tillsätt sockerlagen under vispning och vispa på hög hastighet
ca 15 minuter eller till marängen har svalnat
Rör ihop mandelmjölet med 60 g äggvita
Tillsätt ev färg
Var generös med färgen eftersom marängen ljusar upp ordentligt.
Rör i marängen i mandelblandningen.
Var försiktig, ju mer du rör desto rinnigare blir smeten. Den ska gå att spritsa!
Spritsa med rund tyll ut små klickar på bakplåtspapper.
Låt stå 30 minuter.
Grädda sedan 20 minuter i 130 grader. De ska vara lite mjuka i mitten.
Ta ut och låt svalna något, lossa sedan från pappret
Gör en valfri frosting till fyllning.
Jag har här fyllt med en smörkräm av
150 g osaltat smör,
1 cup florsocker,
1 äggula
några droppar violarom
Spritsa eller bred en klick smörkräm på hälften av marängerna och lägg sedan ihop de två och två
8 kommentarer:
Superfina blev dessa. Kanske skall våga mig på det efter din beskrivning :)
ååå ´måste nog pröva å baka din version av macrons .. har haft nått lite enklare recept som ajg bakat .. dom var goda dom med men förstod nog att man kunde få dom bättre !!
Härligt att du är tillbaka!
Super fin tårta som alltid, och kul med macarons guide!
Tårtfatet var sååå fint, var kommer det ifrån?
Trevlig kväll!
Vilka härligt fina macarons
Shit, jag bakar mina i 12 minuter på 160 grader och har exakt samma recept annars. Hur kan detta gå ihop?
OBS OBS OBS! Tryckfels-Nisse har vart här!! 130 grader ska det naturligtvis vara!
Tack alla för fina kommentarer! Tårtfatet kommer från Indiska!
man kan bli beroende av de små rackarna. kramisar
En liten fråga:
Vart i ugnen gräddar du dem?
Jag upplevde att ju högre upp jag hade dem ju färre sprack..
Första plåten hade jag långt ner (den hade vilat i 20min innan på plåten) då sprack alla
Andra plåten hade jag i mitten (då hade de vikat i 40min) då sprack typ "bara" 50%
tredje plåten körde jag högt upp i ugnen (då hade de vilat i en timme) då sprack kanske 20-30%
är det placeringen i ugnan som gjorde att de var förre som sprack eller var det att de ade vilat längre...??!
Vad tror experten? Antar att du inte kör på varmluft iaf.
Hoppas på svar
Mvh Lisa
Ps. Tack för bra beskrivning
Skicka en kommentar